Τα σχόλια στις αναρτήσεις δίνουν κουράγιο στους δασκάλους και στους μαθητές να συνεχίζουν το δημιουργικό τους έργο. Γράψτε και τη δική σας γνώμη πατώντας στο σύνδεσμο των σχολίων, στο τέλος κάθε άρθρου.

Σελίδες

22/3/11

Εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών



     Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 πήγαμε με το σχολείο μου εκδρομή στο "Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών". Εκεί μάθαμε πολλά και χρήσιμα πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε.
     Μας έδειξαν στον προτζέκτορα σφραγίδες, αγγεία, κοσμήματα, το παλάτι του Μίνωα και διάφορα άλλα για το μινωικό πολιτισμό.

       Εμφανίστηκε κι ένα
 γατάκι που μας είπε την ιστορία του και ταυτόχρονα μας εξηγούσε αυτά που βλέπαμε.
     Μας είπαν πως τα παλιά χρόνια που οι γυναίκες είχαν το στήθος έξω δεν έπρεπε να γελάσει κάποιος, γιατί θα τον έβαζαν φυλακή.
    Οι άνθρωποι του Κέντρου Περιβαλλοντικής μας έδειξαν τις σφραγίδες που χρησιμοποιούαν οι Μινωίτες. Αυτοί κατασκεύαζαν σφραγίδες με πηλό. Πριν πήξει ο πηλός έκαναν σχέδια. Χρησιμοποιούσαν σχέδια από τα επαγγέλματα των ανθρώπων και τη φύση.

     Τις σφραγίδες τις χρησιμοποιούσαν οι έμποροι στη Μινωική Κρήτη για να σφραγίζουν τα προϊόντα που πουλούσαν. Τα προϊόντα τους τα έστελναν σε άλλες χώρες και από τη σφραγίδα καταλάβαιναν οι ξένοι ότι τα έστελναν οι Μινωίτες. Οι σφραγίδες είχαν διάφορα σχέδια. Του ψαρά είχε ένα ψάρι, του αγρότη είχε ένα σιτάρι, του αποθηκάριου είχε ένα ανθρωπάκι.
     Μετά μας έδωσαν πηλό να φτιάξουμε τις δικές μας σφραγίδες. Στο τέλος πήραμε τις σφραγίδες που φτιάξαμε και τις φέραμε στην τάξη μας.
     Ο κύριος Γιώργος μαγείρεψε για μας "τη σούπα του βασιλιά Μίνωα". Την έφτιαχναν με μαρούλι, δροσερό κρεμμύδι, σέλινο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, νερό, λάδι, φιλέτο κοτόπουλο και σταφίδες που βάλαμε από μια ο καθένας μας. Όταν ετοιμάστηκε, επειδή όλοι πεινούσαμε, πέσαμε με τα μούτρα να τη φάμε. Πολλά παιδιά ζητήσαμε κι άλλο. Τόσο πολύ μας άρεσε!

     Μας έφτιαξαν και ήπιαμε ένα ωραίο κόκκινο ποτό. Αυτό το ποτό λεγόταν "υδρόμελο" και ήταν φτιαγμένο από μέλι, νερό, λίγο κρασί και κανέλα που τα έβραζαν. Η μυρωδιά και η γεύση του ήταν καταπληκτική. Όλα τα παιδιά θέλαμε να πιούμε κι άλλο, επειδή μας άρεσε πάρα πολύ. Μας είπαν ότι το ποτό αυτό το έπινε ο μεγάλος βασιλιάς της Κρήτης, ο Μίνωας!
     Ο κύριος Γιώργος μας έδειξε μινωικά παιχνίδια όπως το ζατρίκιο που το έπαιζαν οι βασίλισσες και οι βασιλιάδες. Μας έδειξαν κι άλλα παιχνίδια όπως το σείστρο που είναι από πηλό και το χρησιμοποιούσαν για να διασκεδάζουν και να παίζουν. Το καλύτερο ήταν η πάλη που πιάναμε ο ένας τους ώμους του άλλου και γυρίζαμε γύρω - γύρω.
     Ένα άλλο παιχνίδι που έπαιζαν παλιά είναι το αυτοκινητάκι, που ήταν φτιαγμένο από σύρμα και καλάμι. Στην κάτω μεριά κάνουμε μια τρύπα, παίρνουμε ένα αρκετά μεγάλο σύρμα και φτιάχνουμε δυο ρόδες. Μετά κάνουμε ξανά μια  τρύπα στην κάτω μεριά για να φτιάξουμε ένα τιμόνι. Όταν βάλουμε τις ρόδες και το τιμόνι το παίζουμε!!!!
     Όταν μας τα εξήγησαν όλα για το μινωικό πολιτισμό, κάναμε ένα θεατρικό για τα προϊόντα που μετέφεραν από το ένα μέρος στο άλλο. τα προϊόντα που είχαν τότε ήταν: λάδι, μέλι, κρασί και άλλα. Τα καράβια τους δεν είχαν μηχανές για να μεταφέρουν τα πράγματα γρήγορα. Είχαν κουπιά και πανιά. Αν ήταν η διαδρομή μεγάλη ήθελαν πολλές μέρες για να φτάσουν. Ο κάθε έμπορος πριν μεταφέρει τα προϊόντα του έπρεπε να τους βάλει τη σφραγίδα του.
  
     Περπατήσαμε στους δρόμους των Αρχανών και φτάσαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί είχε πολύ ωραία πράγματα: αγγεία, πιθάρια και φέρετρα για νεκρούς που μας τρόμαξαν λίγο. Οι τάφοι ήταν στενόμακροι και αρκετά μικροί και για να βάλουν μέσα τους νεκρούς τους δίπλωναν. Για τα παιδιά είχαν πιθάρια.

   
     Μου άρεσαν πολύ τα πιθάρια που ήταν στρογγυλά με πολλά χερούλια για να τα δένουν και να τα μεταφέρουν. Το πήλινο πατητήρι για τα σταφύλια ήταν βαθύ, στρογγυλό και είχε μια βρύση για να τρέχει ο μούστος. Τα ποτήρια ήταν πήλινα, μεγάλα και μικρά, σαν τα σημερινά φλιτζάνια για καφέ.

     Μου άρεσαν τα πράγματα που μας έδειξε η κυρία Φρίντα στην Έκθεση Τοπικών Προϊόντων: το λάδι, ο τραχανάς και άλλα. Εκεί γνωρίσαμε και την κυρία Ελένη που ήταν υπεύθυνη να φτιάχνει με το δικό της τρόπο ένα χαλασμένο παιχνίδι. Πραγματικά με εντυπωσίασε και θα ήθελα πολύ να ξαναπάω στις Αρχάνες.



     Το κείμενο της εκδρομής γράφτηκε από τους μαθητές του Γ2: Αναστασάκη Πόπη, Αναστασάκη Γιάννη, Αντωνακάκη Μιχαήλ, Γιαννακάκη Ραφαέλα, Ζαχαριουδάκη Βασίλη, Καββαδάτου Αφροδίτη, Καρπουζάκη Ελευθερία, Κεϊβάνι Εμμάνουελ, Μαζοκοπάκη Γιάννη, Μαυράκη Σταύρο, Μαυροφοράκη Μάριο, Παπαδάκη Αλεξάνδρα, Σιγανάκη Πάρη, Σκουλικάρη Παυλίνα, Τζουλιαδάκη Ειρήνη, Τζωρμπατζάκη Γιάννη

     Ευχαριστούμε τους ανθρώπους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών για την τέλεια φιλοξενία τους και για όλα αυτά που μας έμαθαν.

3 Σχόλια. Πάτησε εδώ για να γράψεις τη γνώμη σου:

Ανώνυμος είπε...

Η εκδρομή στις Αρχάνες ήταν ομορφή
γιατί ήταν εκπαιδευτική
Σταύρος Μαυράκκς
Δ2

Ανώνυμος είπε...

Η επισκεψη στις Αρχανες ηταν καταπλικτικη.Μου αρεσε γιατι μας μαθαναν πολα πραγματα και επισις δοκιμασαμε ενα καταπλικτικο φαγητο που επισις μου αρεσε πολυ.Πηγαμε και στο μουσειο Αρχανων.Εκει ειδαμε πολα πραγματα και πολα αγκεια.Αυτη η εκδρομη ηταν καταπλικτικη και θα ηθελα να ξαναπαω,Αλεξανδρα Παπαδακη Δ2 Δημοτικο Σχολειο.

Ανώνυμος είπε...

Η επισκεψη στις Αρχανες ηταν καταπλικτικη.Μου αρεσε γιατι μας μαθανε πολα πραγματα και επισις δοκιμασαμε ενα καταπλικτικο φαγητο που επισις μου αρεσε πολυ.Πηγαμε και στο μουσειο Αρχανων.Εκει ειδαμε πολα πραγματα και πολα αγκεια.Αυτη η εκδρομη ηταν καταπλικτικη και θα ηθελα να ξαναπαω,Αλεξανδρα Παπαδακη Δ2 Δημοτικο Σχολειο

Δημοσίευση σχολίου

Θα μας ευχαριστούσε αν βλέπαμε ποιος σχολιάζει τα άρθρα μας.
Οι μαθητές του 52ου Δημοτικού Σχολείου

(Αν δεν έχετε κάποιο λογαριασμό επιλέξτε Ανώνυμος. Για να φανεί το όνομά σας θα πρέπει να το γράψετε στο σχόλιο)